Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.11.2008 18:12 - Кой ми взе сиренцето ?! - продължение /3 част/
Автор: dika999 Категория: Други   
Прочетен: 1453 Коментари: 1 Гласове:
0




Оказва, се че и 3та част трябва да пусна. Ех, ограничения, ограничения.....де да беше само на символите....ама карай. Какво да се прави- ще се съобразим с изискванията. :)

image

                                             *******************************


        Разсъдливко премислил грешките, които бил допуснал в миналото, и стъпил върху тях, за да

   Трябва да съзнаваш необходимостта да не усложняваш нещата от живота, да си гъвкав и
бързоподвижен.

   Не е необходимо да правиш от мухата слон или да се парализираш от всяващи страх
убеждения.

   Необходимо е да следиш и да забелязваш кога започват да настъпват малки промени,
защото това ще ти помогне да се подготвиш за евентуалната голяма промяна. Необходимо е да се
адаптираш по-бързо към промяната, защото ако не се адаптираш навреме, има опасност никога да не
успееш да го направиш.

Разсъдливко осъзнал, че най-голямата задръжка по отношение на промяната е в теб самия и че нищо няма да се подобри, докато ти не се промениш.

И което може би било най-важното от всичко, Разсъдливко осъзнал, че винаги има Ново Сиренце, независимо дали ще го познаеш, когато го видиш, или не. И че ще бъдеш възнаграден с него, когато отхвърлиш страха си и започнеш да се наслаждаваш на приключението.

Разбирал, че известна доза страх е полезна, защото може да те предпази от реална опасност. Но същевременно и съзнавал, че повечето от страховете му били неоснователни и фантасмагорични и му пречели да се промени, когато му било необходимо да го направи.

Навремето не му харесвало да се променя, но постепенно разбрал, че промяната в трайна сметка е вид благословия свише, защото именно тя му била помогнала да намери по-свежо Сиренце.

А също и да открие една по-добра част от самия себе си.

Докато си преговарял наученото, Разсъдливко си спомнил за своя приятел Колебливко Почудил се да.ли той е прочел поне някои от надписите, които бил написал по стените в „Склада за Сиренце" и по пътя си през Лабиринта.

Дали Колебливко най-сетне се е решил да се откаже от безплодните си илюзии и убеждения, да се отърси от миналото и от страховете си и да продължи напред? Дали се е решил да навлезе в Лабиринта и да открие онова, което би могло да направи живота му по-добър?

Разсъдливко си помислил, че може би трябва да се върне в празния „Склад за Сиренце" и да потърси Колебливко - стига да намери обратния път. Мислел си, че ако открие Колебливко, може би ще успее да му покаже как да се освободи от страха си от промяната. Но веднага се сетил, че вече бил опитал веднъж да помогне на приятеля си да се промени, но всичко се било оказало безполезно.

Не, Колебливко трябвало да открие сам своя път - да се откаже от смазващия уют на познати­те неща и да се отърси от страховете си. Никой друг не можел да го направи вместо него, нито пък да го убеди да го направи, ако той самият не го искал. Той сам трябвало да открие предимствата на това да промени начина си на мислене.

Разсъдливко знаел, че е оставил пътеводна нишка за Колебливко и бил сигурен, че приятелят му ще успее да открие правилния път, стига само да прочете неговите „Надписи по стените".

После Разсъдливко се огледал, избрал си най-голямата стена на „Склада за Ново Сиренце" и записал на нея всички поуки, които си бил извлякъл от своето пътешествие през Лабиринта и към промяната. После нарисувал около тях едно голямо парче Сиренце и се усмихнал, докато ги препрочитал:

Непрекъснато настъпват промени.

Някой постоянно ни взема Сиренцето.

Предвиждай промяната.

Приготви се да тръгнеш със Сиренцето.

Следи за промени.

Често подушвай Сиренцето, за да доловиш кога започва да остарява.

Адаптирай се бързо към промяната.

Колкото по-бързо се отървеш от Старото Сиренце, толкова no-скоро ще се наслаждаваш на Ново Сиренце.

Променяй се.

Върви заедно със Сиренето.

Радвай се на промяната.

Изпитвай удоволствие от приключението и се наслаждавай на вкуса на Новото Сиренце.

Бъди готов да се променяш бързо и се радвай на всяка промяна.

Някой постоянно ни взема Сиренето.

Разсъдливко си давал сметка колко много се е променил, откакто се бил разделил с Колебливко и бил напуснал празния „Склад за Сиренце". Но същевременно съзнавал, че ако не внимава и се отпусне в уюта на удобството, твърде лесно може да изгуби всичко постигнато. Ето защо всеки ден внимателно обхождал целия „Склад за Ново Сиренце", за да види в какво състояние е неговото Сиренце. Бил твърдо решен никога повече да не допуска да бъде изненадан от някоя неочаквана промяна.

И въпреки че запасите от Сиренце изглеждали неограничени, Разсъдливко всеки ден излизал в Лабиринта и изследвал нови и непознати коридори, за да е винаги в течение на това, което става наоколо. Разбирал, че е много по-безопасно да е наясно с какви реални възможности разполага, отколкото да се изолира в своето уютно и комфортно гнезденце.

Един ден Разсъдливко чул шумове от някакво движение в Лабиринта. Постепенно те долитали все по-ясно и отчетливо и скоро станало ясно, че някой приближава.

Дали не идвал Колебливко? Дали ей сега нямало да види приятеля си да се появява иззад ъгъла?

Разсъдливко горещо се помолил наистина да е така и зачакал, преизпълнен с надежда - както, впрочем, вече му се било случвало и друг път, - че може би, най-сетне, приятелят му се е решил да...планира бъдещето си. Вече знаел, че човек може да се научи да се справя с промяната:

Върви след Сиренцето с радост от промяната!

image




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - asdf
26.11.2008 19:01
яжте сирене преди мишките / дърдоривко,миризливко,хапливко и др/ да са го изяли,няма значение дали е старо или ново.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dika999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1199738
Постинги: 290
Коментари: 834
Гласове: 5633
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол