Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.07.2008 01:47 - Какво стана?
Автор: dika999 Категория: Други   
Прочетен: 1081 Коментари: 0 Гласове:
0



Какво стана?

 image

 Младеж играел, или може би трябва да кажа тренирал, футбол в един от елитните  футболни университети. Джери не бил от добрите и само по случайност попадал в  някоя и друга среща за сезона, но четири години този самоотвержен и предан младеж не пропуснал нито една тренировка.

Треньорът, впечатлен от самоотвержеността на Джери и предаността му към отбора, се възхищавал също така и от явната обич на младежа към баща му. Няколко пъти треньорът бил виждал Джери и дошлия да го навести баща да се смеят и разговарят, докато се разхождат, хванати под ръка из района на университета. Треньорът обаче нито веднъж не се бил срещал с бащата, нито бил разговарял с Джери за него.

По време на последната година на Джери в университета, няколко дни преди най-важната за сезона среща - традиционно съперничество от рода на това между Армията и флотата, Университета и Техническия университет в Джорджия или Мичиган - Охайо - треньорът чул, че някой чука на вратата му. Отворил и видял младежа с покрусено от скръб лице.

- Господин треньор, баща ми току що почина - промълвил Джери. - Може ли да отсъствам от тренировки няколко дни, за да се прибера у дома?

Треньорът отвърнал, че много съжалява и разбира се, че може да се прибере у дома. Джери промърморил едно „благодаря" и се обърнал да си ходи, а треньорът добавил:

-    Не се чувствай длъжен да се връщаш навреме за следващата среща в събота. Извинен си и за тогава.

Младежът кимнал и си тръгнал. Но в петък вечерта, само часове преди важната среща, Джери отново се появил на вратата на треньора.

-    Господин треньор, върнах се - рекъл той - и имам една молба. Може ли аз да открия утрешната среща?

Треньорът се опитал да разубеди младежа, тъй като утрешният мач бил изключително важен за отбора. Но накрая се съгласил.

През нощта треньорът се въртял неспокойно в леглото. Защо приел да изпълни молбата на младежа? Противниковият отбор бил в привилегирована позиция и печелел само с три точки. През цялата игра му били нужни само най-добрите играчи. Ами ако топката в началото попадне у Джери и той вземе че оплеска работата? Ами ако той открие играта и загубят с пет или шест точки?

Ясно било, че не може да разреши на младежа да играе. Изключено. Но вече бил обещал.

И така, когато оркестърът засвирил и тълпата радостно закрещяла, Джери застанал на гол линията и зачакал сигнала за начало на срещата. „Топката сигурно и без това няма да попадне у него", мислено си казвал треньорът. После щял да изчака да мине първата схватка и когато се увери, че полузащитникът и защитникът са овладели топката, щял да изкара младежа от игра. По такъв начин нямало защо да се страхува, че е направил голям гаф, а същевременно щял да изпълни даденото обещание.

-    О, не! - изстенал треньорът, когато видял как топката се премята дълго и накрая попада в ръцете на Джери. Но вместо да оплеска нещата, както очаквал треньорът, Джери стиснал здраво топката под мишница, минал успешно трима втурнали се към него защитници и стигнал до противниковото поле, където накрая го свалили на земята.

Треньорът никога не бил виждал Джери да тича така пъргаво и, предусещайки нещо, накарал капитана да извика номера на Джери. Капитанът подал на Джери и той се врязал цели 20 метра навътре в противниковата защита. След няколко подавания той отбелязал гол.

Фаворитите от противниковия отбор били смаяни. Кое било това хлапе? Нямало го никъде в техните предварителни проучвания, защото за цялата година едва ли му се събирали повече от три минути игра.

Треньорът оставил Джери в играта и цялото първо полувреме той играл еднакво добре и в нападение, и в защита. Влизал в схватка, спирал противници, пресичал пасове, блокади, спринтове - всичко.

В почивката фаворитите губели с две точки. През второто полувреме Джери продължил да вдъхновява играта на целия отбор. Когато дали сигнал за край на срещата, неговият отбор се оказал победител.

В съблекалнята, където царял неповторимият гръмогласен хор, характерен за радостта от неочаквана и трудно спечелена победа, треньорът открил Джери да седи кротко в един ъгъл, заровил глава в ръце.

-    Синко, какво стана? - попитал треньорът и го прегърнал с ръка. - Обикновено не играеш така добре, както игра тази вечер. Никога не си бил толкова бърз, нито толкова силен, нито толкова ловък. Какво се случи?

Джери вдигнал глава и тихо отговорил: - Господин треньор, баща ми беше сляп. И това беше първата среща, когато той можеше да ме види как играя.

 image

НЕИЗВЕСТЕН АВТОР

Предоставено от Чък Додж



Тагове:   Какво,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dika999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1199623
Постинги: 290
Коментари: 834
Гласове: 5633
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол